Ce este Psihodrama

Ce este Psihodrama

Psihodrama este o metodă de psihoterapie care explorează prin reprezentarea scenică, problemele individului. Se inspiră din teatru, dar se deosebeşte de el prin aceea că aduce pe scenă lumea interioară a participanţilor (amintiri, vise, relaţii, fantasme etc.) şi nu un scenariu preexistent.

Psihodrama facilitează stabilirea unui echilibru mai armonios între exigenţele intrapsihice şi cerinţele realităţii, prin redescoperirea şi antrenarea resurselor de spontaneitate şi creativitate ale persoanei. Omul devine actorul propriei vieţi, se întâlneşte cu resursele, îndoielile, dorinţele, blocajele şi visele sale, pe care le explorează într-un cadru securizant.

“O psihodramă se desfăşoară – dacă este necesar – în orice loc, oriunde se află pacientul. Dar, soluţia optimă pentru conflictele mentale profunde presupune un loc special amenajat – teatrul terapeutic.” (Moreno, 1953:82)

În lumea magică a jocului psihodramatic totul prinde viață sentimentele se întrupează căpătând voce, atitudine și voință iar tu le poți vedea acum pentru prima oară și le poți înfrunta în modul cel mai concret și mai conștient posibil. În această lume individul îndrăznește pentru prima oară să facă ceea ce nu se face: să încerce noi pălării, noi măști, și mai ales noi identități. Individul pentru prima oară încalcă limitele propriei identități ieșind din zona de confort: abandonează reguli, înfruntă temeri și se înving frici, se intră pe teritorii care altă dată erau taboo, se schimbă ierarhii și concepții, iar întregul univers personal se lărgește. Această îndrăzneală de a încerca noi identități este ceea ce duce la transformarea individului și la creșterea acestuia deoarece ceea ce s-a dobândit în grupul psihodramatic va fi de acum purtat mai departe în viața cotidiană dovedindu-se mai durabil decât ar părea.

Utilizez tehnicile specifice metodelor de acţiune în psihodramă în cadrul ședințelor de psihoterapie pentru a produce o restructurare a modurilor disfuncţionale de “a fi” în raport cu ceilalţi și, pentru a provoaca pe cineva să descopere răspunsuri noi la o anume situaţie şi să devină o persoană autonomă şi spontană.