O relație de cuplu sănătoasă și un partener care vă sprijină și vă încurajează contribuie foarte mult la echilibrul dumneavoastră emoțional. De aceea, sunt recomandate ședințele de psihoterapie de cuplu, prin care îți vei descoperi nevoile tale și ale partenerului, lucru ce va duce la îmbunătățirea comunicării și a angajamentului în proiectele comune de viață.
Psihoterapia de cuplu, este o ramură a psihoterapiei de familie și, are ca obiectiv o mai bună înțelegere de sine, a partenerului și a relației în care sunt implicați cei doi, indiferent dacă sunt căsătorți sau nu.
Psihoterapia de cuplu are același principiu ca psihoterapia individuală și se axează atât pe experiențele individuale ale celor doi, cât și pe comunicarea dintre ei. Scopul acestui tip de terapie este ca partenerii să se raporteze mai bine unul la celălalt, astfel încât fiecare să aibă de câștigat și să învețe abilități pentru a relaționa mai bine și să se dezvolte împreună.
Cum facem?
Vom avea o întâlnire la care protagoniști vor fi ambii parteneri. Fiecare își prezintă percepția sa asupra relației, a problemelor cu care vă confruntați și mai ales dacă obiectivul este acela de a vă aduce agenda la un numitor comun.
Bazat pe constatările mele și obiectivele dumneavoastră voi putea întocmi un plan de intervenție, care v-ar putea ajuta în ședințele de terapie și nu numai.
Probleme pe care le abordez în psihoterapia de cuplu:
- Disfuncţionalități de comunicare;
- Reducerea conflictului;
- Probleme de gelozie;
- Probleme de implicare în relație;
- Compatibilitate pre-maritală;
- Îmbunătățirea intimității;
- Infidelitate;
- Probleme legate de apariția unui copil;
Rezultate bune obțin în acest domeniu prin aplicarea de tehnici de psihodramă și EFT. Prin aceste tehnici veți reuși să descoperiți o perspectivă nouă asupra relației de cuplu, să vă conștientizați defectele și vulnerabilitățile dar și calitățile. Cu ajutorul resurselor dumneavoastre, pe care le vom descoperi îmreună, veț reuși să să comunicați mai eficient, iar relația va deveni mai funcțională.
O evaluare a partenerilor prin sistemul psihometric MindMi ne va evidenția zonele unde ar fi bine de lucrat pentru a îmbunătății compatibilitatea între parteneri, ce tip de personalitate are fiecare, ce abilități trebuie dezvoltate pentru a ajunge la o relație armonioasă, echilibrată, pozitivă așa cum o doriți.
Pentu a avea rezultate în psihoterapia de cuplu, ar fi bine ca ambii parteneri să aibă dorința de a continua relația.
Este indicat să vă adresaţi unui psiholog când constatați că sunt probleme în relație și nu doriți ca acestea să vă afecteze și să vă schimbe viaţa într-un sens nedorit.