Psihoterapia de grup

Oamenii participă la terapia de grup având ca obiectiv principal dezvoltarea personală, în scopul de a-și găsi soluții la unele probleme existențiale sau pentru a-și rezolva anumite conflicte.

Terapia de grup este recomandată persoanelor cu dificultăți de comunicare sau relaționare, pentru ei fiind o problemă să-și facă prieteni sau să și-i păstreze; aici au oportunitatea să-și dezvolte și să-și exerseze abilitățile interpersonale de relaționare.

Sub îndrumarea psihoterapeutului, participă mai multe persoane care împărtașesc experiențe, preocupări sau obiective comune. Aceștia aduc o mare varietate de experiențe, de reacții, pot fi suportivi sau critici, caută împreună soluții, constituind unii pentru alții un cadru de acțiune, observație și feedback.

Într-un grup de zece – cincisprezece persoane, fiecare participant ia contact în cadrul grupului ca o simulare a unei părți a societății, proiectează opinii diferite, împărtășește experiențe similare, lucrează intens cu sentimente de simpatie sau ostilitate.

Participantul nu mai păstrează secretul problemelor sale, se concentrează pe ceea ce gândește și ce simte.

  • Împartășeste celorlalți problemele sale;
  • Conștientizează ceea ce simte și ceea ce se întâmplă în interiorul său atunci când se exprimă;
  • Observă efectul pe care-l are asupra celuilalt, verificându-și supozițiile, transferurile, proiecțiile;
  • Constată, că lucrurile de care se temea nu i se intâmplă aici în grup, iar anxietatea față de ceea ce s-ar putea întâmpla se diminuează;
  • Descoperă cauzele și efectele comportamentelor negative și neadaptive;
  • Învață noi comportamente și abilități de comunicare;
  • Testează / experimentează realitatea;

Realitatea grupului poate simula realitatea locului de muncă, a familiei, a școlii …etc. Aici se pot dezvolta mai multe relații în același timp.

Organizez ședinte de terapie de grup cu pacienții mei de la terapia individuală, de cuplu sau familie, cu adulți, adolescenți sau copii, pe care acest tip de terapie îi poate ajuta în rezolvarea problemelor pentru care mi-au cerut sprijinul.

Sunati pentru o programare

Daca nu raspund, probabil sunt in sedinta de terapie dar, puteți să îmi transmiteți un sms și voi reveni eu cu un telefon